Nie masz konta? Zarejestruj się

Tradycyjna kuchnia lokalna

Kluski tlone dobre i ze skwarkami, i z mlekiem

- Rano, jak chłopy szły do roboty na kopalnię, to trzeba było dać im coś pożywnego na śniadanie. Kluski tlone były w sam raz, bo są syte i w miarę szybko można je zrobić - mówi Prakseda Kasprzyk z Luszowic. Jedzono je też na obiad. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z tej miejscowości przepis na kluski tlone zaproponowały na...

czytaj więcej
28.06.2019 15:09 | 1 komentarz | Grażyna Kaim

Szarpańce prosto z Karniowic

To smaczna i prosta w wykonaniu potrawa. Nazwa tych racuchów pochodzi od wyglądu. Placki są bowiem różnego kształtu i mają poszarpane brzegi. Polecają je panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Karniowicach.Jak podkreślają, w dawnych czasach każda gospodyni musiała wykazać się nie lada pomysłowością, aby wyżywić rodzinę i zaspokoić...

czytaj więcej
28.06.2019 15:00 | dodaj komentarz | Michał Koryczan

Racuchy bolęcińskie, czyli historia sentymentalna

Agnieszka Mendela z Bolęcina dostała od babci przepis na racuchy z jabłkami. Właściwie nie musiała go dostawać, bo od dziecka przyglądała się, jak babcia je robi.

czytaj więcej
28.06.2019 14:57 | 1 komentarz | Grażyna Kaim

Regulickie krówki, na co dzień i od święta

Dawniej, gdy słodycze nie były tak powszechnie dostępne jak teraz, domowej roboty krówki uchodziły za rarytas. Aby utrwalić ten przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis, gospodynie z Regulic chcą, by znalazł się na ministerialnej liście produktów regionalnych.

czytaj więcej
28.06.2019 14:54 | dodaj komentarz | Grażyna Kaim

Placki ziemniaczane z pokrzywą z Zagórza

To stara, smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa. Teraz zdecydowanie bardziej kaloryczna, bo z mąką i smażona na tłuszczu. Ale kiedyś placki piekło się bez mąki i na piecu, bezpośrednio na blasze. Zamierzają ją wypromować gospodynie z Zagórza.

czytaj więcej
28.06.2019 14:52 | dodaj komentarz | Grażyna Kaim

Mirowska parzybroda

Słodko-kwaśna zupa z kapustą i innymi warzywami oraz skwarkami. Należy do potraw zachowanych w powojennej kuchni. W Mirowie przepis na parzybrodę przetrwał dzięki gospodyniom.

czytaj więcej
13.06.2019 14:59 | dodaj komentarz | red

Ziemniaki po cabańsku

Potrawa z warzyw i wędlin, której podstawowym składnikiem są ziemniaki. Podawana na liściu kapusty,  konsumowana dzidką.

czytaj więcej
13.06.2019 14:57 | dodaj komentarz | red

Hulajdy

Niewielkie, okrągłe kluski ziemniaczane, zalane mlekiem bądź okraszone stopionym boczkiem lub słoniną ze skwarkami.

czytaj więcej
13.06.2019 14:55 | dodaj komentarz | red

Buchta bolęcińska

Ciasto przygotowane na bazie mąki i drożdży z posypką na wierzchu. Bardzo puszysta i pulchna. Podczas posiedzenia rady ds. Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego jej członków zachwycił kolor buchty. Jest wynikiem dodania jajek pochodzących z domowego chowu kur.

czytaj więcej
13.06.2019 14:53 | dodaj komentarz | red