Zamiast wierszyków i tradycyjnej akademii - stoły suto zastawione polskimi przysmakami. W ten sposób uczniowie i nauczyciele Szkoły Podstawowej nr 1 w Chrzanowie świętowali 11 listopada.
czytaj więcej
10.11.2022 16:00
|
|
Natalia Feluś
Zmęczeni ciężkim jedzeniem, chętnie sięgamy po mniej kaloryczne potrawy. Zamiast smażonych mięs i ryb, warto spróbować czegoś, co jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
czytaj więcej
27.12.2020 11:00
|
|
Ewa Solak
Jeśli macie ochotę na pyszne danie, powinniście wypróbować ten przepis. Świetnie się sprawdza zarówno na obiad, jak i na kolację.
czytaj więcej
23.05.2020 18:00
|
|
Ewa Solak
Klopsiki w sosie pomidorowym to świetna potrawa nie tylko na obiad. Doskonale sprawdzają się zarówno z kaszą czy ryżem.
czytaj więcej
16.05.2020 17:00
|
|
Ewa Solak
W sklepach brakuje drożdży, więc mamy dla was przepis na chleb, w którym ich zupełnie nie potrzeba.
czytaj więcej
21.03.2020 17:30
|
|
Ewa Solak
Jeśli macie ochotę na cos na ząb, powinniście spróbować pasty twarożkowej według naszego przepisu. Jest bardzo prosta i smaczna.
czytaj więcej
29.02.2020 18:00
|
|
Ewa Solak
Jeśli macie ochotę na coś dobrego, możecie wypróbować nasz przepis na krokiety. Smakują na obiad oraz jako przekąska.
czytaj więcej
22.02.2020 18:00
|
|
Ewa Solak
- Rano, jak chłopy szły do roboty na kopalnię, to trzeba było dać im coś pożywnego na śniadanie. Kluski tlone były w sam raz, bo są syte i w miarę szybko można je zrobić - mówi Prakseda Kasprzyk z Luszowic. Jedzono je też na obiad. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z tej miejscowości przepis na kluski tlone zaproponowały na...
czytaj więcej
28.06.2019 15:09
|
|
Grażyna Kaim
To smaczna i prosta w wykonaniu potrawa. Nazwa tych racuchów pochodzi od wyglądu. Placki są bowiem różnego kształtu i mają poszarpane brzegi. Polecają je panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Karniowicach.Jak podkreślają, w dawnych czasach każda gospodyni musiała wykazać się nie lada pomysłowością, aby wyżywić rodzinę i zaspokoić...
czytaj więcej
28.06.2019 15:00
|
|
Michał Koryczan
Agnieszka Mendela z Bolęcina dostała od babci przepis na racuchy z jabłkami. Właściwie nie musiała go dostawać, bo od dziecka przyglądała się, jak babcia je robi.
czytaj więcej
28.06.2019 14:57
|
|
Grażyna Kaim
Dawniej, gdy słodycze nie były tak powszechnie dostępne jak teraz, domowej roboty krówki uchodziły za rarytas. Aby utrwalić ten przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis, gospodynie z Regulic chcą, by znalazł się na ministerialnej liście produktów regionalnych.
czytaj więcej
28.06.2019 14:54
|
|
Grażyna Kaim
To stara, smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa. Teraz zdecydowanie bardziej kaloryczna, bo z mąką i smażona na tłuszczu. Ale kiedyś placki piekło się bez mąki i na piecu, bezpośrednio na blasze. Zamierzają ją wypromować gospodynie z Zagórza.
czytaj więcej
28.06.2019 14:52
|
|
Grażyna Kaim
Słodko-kwaśna zupa z kapustą i innymi warzywami oraz skwarkami. Należy do potraw zachowanych w powojennej kuchni. W Mirowie przepis na parzybrodę przetrwał dzięki gospodyniom.
czytaj więcej
13.06.2019 14:59
|
|
red
Potrawa z warzyw i wędlin, której podstawowym składnikiem są ziemniaki. Podawana na liściu kapusty, konsumowana dzidką.
czytaj więcej
13.06.2019 14:57
|
|
red
Niewielkie, okrągłe kluski ziemniaczane, zalane mlekiem bądź okraszone stopionym boczkiem lub słoniną ze skwarkami.
czytaj więcej
13.06.2019 14:55
|
|
red
Ciasto przygotowane na bazie mąki i drożdży z posypką na wierzchu. Bardzo puszysta i pulchna. Podczas posiedzenia rady ds. Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego jej członków zachwycił kolor buchty. Jest wynikiem dodania jajek pochodzących z domowego chowu kur.
czytaj więcej
13.06.2019 14:53
|
|
red
Najnowsze komentarze