Nie masz konta? Zarejestruj się

Tradycyjna kuchnia lokalna

21.03.2020 17:30 | 2 komentarze | 20 807 odsłon | Ewa Solak

W sklepach brakuje drożdży, więc mamy dla was przepis na chleb, w którym ich zupełnie nie potrzeba.

2
Spróbujcie chleba bez drożdży
Sami również możecie spróbować upiec chleb
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki cukru

0,5 l mleka

1 jajko

1 łyżeczka soli

łuskany słonecznik

Do miski najpierw wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Potem dodajemy mokre składniki: mleko i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy około 10 minut, żeby dobrze się połączyły.

Ciasto może być trochę rzadkie i lepiące. Przekładamy je do formy wyłożonej papierem i posypujemy słonecznikiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 stopni.