Przełom Online
Macie ochotę na klopsiki?
Klopsiki w sosie pomidorowym to świetna potrawa nie tylko na obiad. Doskonale sprawdzają się zarówno z kaszą czy ryżem.
Jeśli ktoś lubi konkretne, ostre smaki, może wykorzystać samą wołowinę. Ci, którzy wolą łagodniejsze mięso, mogą przygotować klopsy z wieprzowiny czy nawet drobiu.
Klopsiki
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, mielona papryka
6 łyżek bułki tartej
Mięso dokładnie mieszkamy z przyprawami oraz bułką tartą i jajkiem. Formujemy kulki i obsmażamy je lekko na patelni z rozgrzanym olejem.
Sos pomidorowy
Składniki:
2 szklanki bulionu
1 butelka sosu typu passata
papryka mielona, sól, pieprz, czosnek
Do większego garnka wlewamy gotowy bulion, podgrzewamy. Wlewamy sos pomidorowy i dorzucamy przyprawy. Do sosu wrzucamy klopsiki i dusimy ok. 1 godziny. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego!
Komentarze
2 komentarzy
do tego pasuje jakaś surówka. najlepiej z kapusty. sinej
Bardzo oryginalne danie. Klopsiki z kaszą. Poleca Przełom.