Klopsiki w sosie pomidorowym to świetna potrawa nie tylko na obiad. Doskonale sprawdzają się zarówno z kaszą czy ryżem.
Jeśli ktoś lubi konkretne, ostre smaki, może wykorzystać samą wołowinę. Ci, którzy wolą łagodniejsze mięso, mogą przygotować klopsy z wieprzowiny czy nawet drobiu.
Klopsiki
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, mielona papryka
6 łyżek bułki tartej
Mięso dokładnie mieszkamy z przyprawami oraz bułką tartą i jajkiem. Formujemy kulki i obsmażamy je lekko na patelni z rozgrzanym olejem.
Sos pomidorowy
Składniki:
2 szklanki bulionu
1 butelka sosu typu passata
papryka mielona, sól, pieprz, czosnek
Do większego garnka wlewamy gotowy bulion, podgrzewamy. Wlewamy sos pomidorowy i dorzucamy przyprawy. Do sosu wrzucamy klopsiki i dusimy ok. 1 godziny. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego!
Adaś Niezgódka15:10, 16.05.2020
Bardzo oryginalne danie.
Klopsiki z kaszą.
Poleca Przełom.
Sina Kapusta17:02, 16.05.2020
do tego pasuje jakaś surówka. najlepiej z kapusty. sinej
22.06.2025
ALTANY, tarasy, wiaty garażowe, pergole, różnego r...
Wisła ma nowego trenera. To debiutant w dorosłej piłce
Jakie nowe zespoły, oprócz zespołu Sanki?
Władek
21:47, 2025-07-02
23 poszukiwanych listami gończymi zatrzymanych
Pewnie się sami zgłosili
Mi
21:38, 2025-07-02
Wandale grasują w gminie Alwernia
To pewnie ktoś z peło szpilka ma kase wyremontuje.
Mi
21:35, 2025-07-02
Wypadki i pożary. Pracowity tydzień strażaków
7godz. paliła się hybryda XC90 Volvo
650
20:33, 2025-07-02