Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Przepis na domowy chleb

09.08.2017 13:28 | 0 komentarzy | 584 odsłony | red

Pieczenie chleba nie jest łatwym zajęciem. Ale ogromnie satysfakcjonującym, gdy wreszcie się uda. Spróbujcie sami.

0
Przepis na domowy chleb
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
200 gramów mąki pszennej
200 gramów mąki graham
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka czarnuszki (nie jest konieczna)
225 ml wody
dodatkowo 2 łyżeczki błonnika

Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże oraz cukier. Dodajemy błonnik oraz czarnuszkę. Wlewamy wodę i mieszamy drewnianą łyżką przez trzy minuty, aż składniki dokładnie się połączą. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 12 godzin.
Potem wyciągamy ciasto i kładziemy na blacie oprószonym mąką. Lekko zagniatamy, formując bochenek. Przekładamy do formy. Wstawiamy do zimnego piekarnika i podgrzewamy go do 40 C, wyłączamy gaz i zostawiamy w nim ciasto na około 30 minut. Po tym czasie odpalamy piekarnik raz jeszcze, nagrzewając do 200 C, i pieczemy chleb przez 60 minut.
(E)
Przełom nr 29 (1304) 26.7.2017