Przełom Online
Rolada serowa z pieczarkami. Musicie spróbować!
Składniki:
4 jajka
300 g sera żółtego typu cheddar
3 łyżki majonezu
pieprz
Jajka ubijamy na pianę aż będzie prawie biała. Dodajemy starty ser i majonez. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, rozsmarowując dokładnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w rulon.
Farsz: 2 cebule, 400 g pieczarek, pół paczki startego sera mozarella, sól, pieprz. Posiekaną cebulę smażymy, dodajemy pieczarki i doprawiamy. Dodajemy mozarellę.
Farsz rozkładamy na rozwiniętym cieście. Znów zawijamy rulon. Można go owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (wtedy będziemy mieć przekąskę na zimo) lub wsadzić jeszcze na ok. 20 minut do piekarnika. Roladę kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego!
Farsz można przygotować także z mięsem, np. z filetem z kurczaka. Kroimy go w plastry i układamy na rozwiniętym placku, przyprawiamy przyprawą do gyrosa, zawijamy ponownie i pieczemy na papierze w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.