To danie wegetariańskie, pochodzące z Francji, składa się z warstwowych warzyw pieczonych do miękkości. Ratatouille wygląda przepięknie na stole. Do tego jest zdrowe i pyszne.
Składniki:Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy posiekane dwa ząbki czosnku i chwilę podsmażamy. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojone papryki w kostkę i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy, aż papryka trochę zmięknie. Dodajemy puszkę pomidorów i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę dusimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, najlepiej okrągłego. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy w talarki, najlepiej na mandolinie tak, żeby były mniej więcej tej samej grubości. Tak przygotowane warzywa układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym na wcześniej przygotowanym sosie. Po ułożeniu warzyw przygotowujemy w miseczce pokrojone zioła i dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystko razem mieszamy i polewamy warzywa. Warzywa przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 min. Potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze do miękkości warzyw około 20 min.
Przepis pochodzi z kulinarnego bloga Piotra Skoczylasa z Psar - #piotrgotuje na Instagramie
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz