Porady
Przepis na domowy chleb
Pieczenie chleba nie jest łatwym zajęciem. Ale ogromnie satysfakcjonującym, gdy wreszcie się uda. Spróbujcie sami.
Składniki:
200 gramów mąki pszennej
200 gramów mąki graham
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka czarnuszki (nie jest konieczna)
225 ml wody
dodatkowo 2 łyżeczki błonnika
Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże oraz cukier. Dodajemy błonnik oraz czarnuszkę. Wlewamy wodę i mieszamy drewnianą łyżką przez trzy minuty, aż składniki dokładnie się połączą. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 12 godzin.
Potem wyciągamy ciasto i kładziemy na blacie oprószonym mąką. Lekko zagniatamy, formując bochenek. Przekładamy do formy. Wstawiamy do zimnego piekarnika i podgrzewamy go do 40 C, wyłączamy gaz i zostawiamy w nim ciasto na około 30 minut. Po tym czasie odpalamy piekarnik raz jeszcze, nagrzewając do 200 C, i pieczemy chleb przez 60 minut.
(E)
Przełom nr 29 (1304) 26.7.2017
Komentarze
3 komentarzy
VitekSprytek, masz absolutną rację. Do Twojej wypowiedzi dodam, że chleb zawsze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury pow. 180 stopni Celsjusza. Podany przepis to niewypał.
Chleb pieczony z samej żytniej mąki jest niesmaczną, klejącą się do zębów ciaparą. W dodatku trudno się wyrabia takie ciasto. Generalnie gniot. Jeżeli mamy tu rozpatrywać ilość cukru w mące pszennej, to... proponuję mniej słodzić herbatę, a chlebuś zjeść smaczny i ładnie wyglądający. Co się tyczy tego przepisu.. z doświadczenia wiem, że na tak długi czas pozostawia się ciasto na zakwasie, ale drożdże? przeżyją tak długo?
To zły produkt, to zwykła reklama. Nigdy nie spożywajcie chleba z maki pszennej, to nadmiar cukru, czyli węglowodanów a to zabójstwo dla organizmu. Jeżeli już chlebuś, to ten żytni, tam mniej cukru. To nie reklama, to rada!