Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Tłusty czwartek. Oto sprawdzony przepis na faworki

08.02.2024 09:00 | 0 komentarzy | 1 637 odsłona | Michał Koryczan

Dzisiaj przypada tłusty czwartek. Warto więc z tej okazji wypróbować sprawdzonej receptury na pyszne faworki, zwane również chrustem.

0
Tłusty czwartek. Oto sprawdzony przepis na faworki
Faworki już gotowe
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

FAWORKI (chrust)

Składniki

  • 20 dkg mąki
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu

Przygotowanie

Zagnieść ciasto ze wszystkich wymienionych wyżej składników. Wyrobione ciasto rozwałkować nastepnie na cienki placek. Poem wyciąć paski i w każdym z nich zrobić nacięcie. Przewlec końcówkę paska przez nacięcie tak, aby uformować faworek.

Faworki smażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju na kolor rumiany (około minuty na każdą stronę). Po usmażeniu przełożyć je na talerz i posypać cukrem pudrem.