Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Rozpocząl się sezon na szparagi. Wyróbujcie je z makaronem i boczkiem

14.04.2024 16:30 | 2 komentarze | 3 527 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Sezon na to warzywo właśnie się rozpoczyna, bo ciepła wiosna przyszła do nas w tym roku wcześniej. Szparagi. Podajemy przepis na jedno ze smacznych dań z ich udziałem. W połączeniu z boczkiem i makaronem smakują świetnie.
2
Rozpocząl się sezon na szparagi. Wyróbujcie je z makaronem i boczkiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
SKŁADNIKI:
  • 250 g zielonych, cienkich szparagów
  • 200 g makaronu
  • 60 g boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g sera
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać. Pokroić w kawałki o długości ok 3 cm. Boczek i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować zgodnie z instrukcją. 2-3 minuty przed końcem gotowania, dołożyć do makaronu szparagi.
W międzyczasie rozgrzać na patelni oliwę, lekko podsmażyć na niej plasterki czosnku, następnie dodać pokrojony w  kostkę boczek, paprykę i smażyć  tak długo, aż boczek lekko się zrumieni. Wrzucić makaron ze szparagami, wymieszać, przełożyć do miski. Dodać ser, wymieszać.
Ozdobić bazylią.