Kasza manna, czyli grysik, kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Podajemy przepis na deser z kremem grysikowym i owocami, który zasmakuje nie tylko dzieciom.
SKŁADNIKI:
- ok. 170 g ulubionych herbatników (użyłam tych w polewie czekoladowej)
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 1 szklanka kaszy manny
- pół tabliczki startej białej czekolady
- 400-500 g świeżych owoców (użyłam porzeczek i borówek amerykańskich)
- 2 opakowania galaretki na 500 ml wody każda (użyłam galaretek o smaku owoców leśnych)
WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Owoce odszypułkować. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim, przycinając je w razie potrzeby.
W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego mleka dodać szklankę kaszy manny, wymieszać i zagotować. Gotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, cały czas mieszając. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. Wyłożyć owoce i posypać je białą czekoladą. Ciasto grysikowe odstawić do wystudzenia. Gdy wystygnie, zalać tężejącą galaretką.
Czy wiesz, że...
Kasza manna to źródło witamin z grupy B. Zawiera tiaminę (B1), niacynę (B3), pirydoksynę (B6) i kwas foliowy (B9), ryboflawinę (B2) i kwas pantotenowy (B5). Grysik warto jeść ze względu na stosunkowo wysoką zawartość fosforu, żelaza, miedzi i cynku.
14.11.2024
Poszukujemy Sprzedawcy (Konsultanta Medycznego) do...
14.11.2024
ODSTĄPIĘ dobrze prosperujący Sklep Odzieżowy - Chr...
08.11.2024
WYCINKA drzew, karczowanie, zrębkowanie. Minikopar...
08.11.2024
DREWNO opałowe, zrębki. Transport. Tel. 572-632-99...
01.11.2024
GABINET Psychologiczno - Terapeutyczny PRYZMAT Kat...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz