Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Lekka sałatka z pieczonym łososiem

28.02.2018 13:27 | 0 komentarzy | 5 679 odsłon | red

To idealne danie na zimę. Jest zdrowe, kolorowe i smakiem przypomina wakacje nad morzem.

0
Lekka sałatka z pieczonym łososiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy:
250 gramów fileta z łososia
5 plastrów ananasa z puszki (może być też świeży)
odrobinę pikantnej papryczki chili
pół czerwonej papryki słodkiej
kilka liści sałaty rzymskiej lub mix sałat

dodatkowo:
garść roszponki
połowę czerwonej cebuli
5 łyżek sosu sojowego
soku z połowy limonki
startej skórki z połowy limonki
3 łyżki syropu klonowego

Na dressing:
3 łyżki soku z cytryny
80 ml oliwy z oliwek
sól morska i pieprz świeżo mielony
łyżka musztardy
łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:
Rybę kroimy w dość grubą kostkę i marynujemy w marynacie z sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki i skórki z limonki oraz drobno pokrojonej papryczki chili. Pieczemy 5 minut na blasze wyłożonej pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Na talerzu układamy sałaty, wystudzonego łososia, pokrojonego w kostkę ananasa, wiórka czerwonej cebuli, pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Polewamy dressingiem. Podajemy z grzankami.
Anna Jarguz
Przełom nr 8 (1333) 21.2.2018