Porady
Lekka sałatka z pieczonym łososiem
To idealne danie na zimę. Jest zdrowe, kolorowe i smakiem przypomina wakacje nad morzem.
![Lekka sałatka z pieczonym łososiem](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2018/02/28/22152_1519820835_37683200.jpg)
Potrzebujemy:
250 gramów fileta z łososia
5 plastrów ananasa z puszki (może być też świeży)
odrobinę pikantnej papryczki chili
pół czerwonej papryki słodkiej
kilka liści sałaty rzymskiej lub mix sałat
dodatkowo:
garść roszponki
połowę czerwonej cebuli
5 łyżek sosu sojowego
soku z połowy limonki
startej skórki z połowy limonki
3 łyżki syropu klonowego
Na dressing:
3 łyżki soku z cytryny
80 ml oliwy z oliwek
sól morska i pieprz świeżo mielony
łyżka musztardy
łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Rybę kroimy w dość grubą kostkę i marynujemy w marynacie z sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki i skórki z limonki oraz drobno pokrojonej papryczki chili. Pieczemy 5 minut na blasze wyłożonej pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Na talerzu układamy sałaty, wystudzonego łososia, pokrojonego w kostkę ananasa, wiórka czerwonej cebuli, pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Polewamy dressingiem. Podajemy z grzankami.
Anna Jarguz
Przełom nr 8 (1333) 21.2.2018