Porady
Zakwas buraczany. Wzmacnia krew i odporność
Buraki są antyoksydantem i mają świetne działanie w profilaktyce nowotworów. Zakwas z nich oczyszcza i wzmacnia krew, bo zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Warto przygotować go nie tylko na święta.
0
Zakwas buraczany dojrzewa 4-5 dni
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
- buraki - 1 kg
- marchewka - 1
- pietruszka - 1
- seler - 1 mały lub pół dużego
- woda - ok. 5 szklanek
- cukier - łyżeczka
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 2
- kminek - garść
- ziele angielskie - 3 ziarenka
- pół szklanki soku z kiszonych ogórków
Wykonanie:
Wodę z cukrem zagotować. Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić na plasterki. Czosnek obrać i pokroić. W kamiennym garnku lub szklanym słoju ułożyć buraki, dodać przyprawy i zalać letnią wodą, tak aby wszystkie buraki znalazły się pod wodą. Dolać soku z ogórków. Przykryć naczynie gazą i zostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni. Po tym czasie wlać kwas do ciemnych butelek. Zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy.
Dlaczego warto zaserwować sobie zakwas:
- jest skuteczny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości,
- polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- zwiększa odporność,
- poprawia koncentrację,
- przeciwdziała miażdżycy,
- wspomaga pracę wątroby oraz nerek.