Przełom Online
FIT sernik z bananami
Przepis podaje Joanna Biel z Chrzanowa
SKŁADNIKI
Spód:
25g ryżu preparowanego (dmuchanego)
100g miodu
50g masła orzechowego
20g oleju kokosowego
Warstwa sernikowa:
- 200g serka wiejskiego lekkiego
- 250g chudego twarogu
- 100 ml mleka
- 2 banany
- 30g erytrytolu
- 30g odżywki białkowej
- 10g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
Polewa:
- 50g gorzkiej czekolady 70-90 proc.
- 70g mleczka kokosowego płynnego
PRZYGODOWANIE
Spód:
W rondelku umieszczamy miód, masło orzechowe, i olej kokosowy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje i miód zacznie karmelizować.
Dodajemy ryż i mieszamy. Wykładamy masę do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.
Warstwa sernikowa:
Do dużego naczynia wrzucamy wszystkie składniki poza bananami i żelatyną - blendujemy przez 2-3 minuty. Następnie cały czas blendując dodajemy partiami przestudzoną żelatynę.
Banany kroimy i układamy na spodzie, po czym wlewamy masę i odstawiamy do lodówki na ok. 2h
Polewa:
Wyjmujemy ciasto. W kąpieli wodnej na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę + mleczko kokosowe. Gotową polewę odstawiamy na chwilę do wystudzenia, po czym oblewamy sernik.
Gotowe ciasto możemy ozdobić miętą. Smacznego!