Przełom Online
Ciasto ucierane z owocami. Jest pyszne
Składniki:
bułka tarta do oprószenia formy
200 g masła pokrojonego na kawałki plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
200 g mąki
50 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
80 g mleka
60 dag owoców np. truskawek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - odstawić.
Rozpuścić masło.
Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka, wymieszać.
Dodać roztopione masło, mąkę skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mleko. Wyrobić.
Ciasto przelać do formy, ułożyć na nim pokrojone w kawałki truskawki.
Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ciasto ucierane z owocami można podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!