Porady
Zupa kurkowa z sokiem marchwiowym i mozarellą
Trwa sezon na kurki. Łatwo wypatrzeć je w sklepach i na bazarach. To uniwersalne grzyby: można zrobić z nich smaczny sos, dodać do jajecznicy, albo ugotować z nich zupę.
Składniki na zupę kurkową:
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy
1 szt. cebuli
1 l bulionu
250 g kurek
1 szklanka soku marchwiowego
1/2 szklanki minikulek sera mozzarella
1 łyżka mąki kukurydzianej
świeża zielenina
W garnku, na maśle i oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone kurki, oprószamy mąką kukurydzianą i chwilkę prażymy; kurki wydzielą trochę płynu. Wlewamy gorący bulion, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy szklankę soku marchwiowego, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Zupę z kurek rozlewamy do bulionówek, wrzucamy minikulki sera mozzarella i posypujemy świeżą zieleniną.
(af)
Przełom nr 30 (1405) 31.7.2019