Porady
Torcik kokosowy
Jeśli ktoś lubi smak kokosowych kuleczek Raffaello, ten tort jest dla niego.
Składniki:
na biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka drobnego cukru
4-5 łyżek likieru amaretto
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z 4 łyżkami cukru. Resztę cukru ucieramy z żółtkami na pulchną masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Na koniec łączymy z pianą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Ciasto kroimy na 3 równe części i skrapiamy likierem amaretto.
na krem
500 ml śmietany kremówki
2 białe czekolady (200 gramów)
6 łyżek wiórków kokosowych
pół kostki masła
budyń śmietankowy
Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, cały czas mieszając, dodajemy wiórka kokosowe. Studzimy (najlepiej odłożyć masę na kilka godzin do lodówki). Miksujemy delikatnie z budyniem, na koniec dodajemy miękkie masło.
Tort przekładamy kremem. Dekorujemy masą cukrową i kuleczkami Raffaello.
Anna Jarguz
Przełom nr 18 (1343) 9.5.2018