Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Smażony filet z dorsza z suszonymi pomidorami i cukinią

25.10.2017 13:18 | 0 komentarzy | 995 odsłon | red

To propozycja na szybki obiad. Każdy, nawet początkujący kucharz, poradzi sobie z przygotowaniem potrawy.

0
Smażony filet z dorsza z suszonymi pomidorami i cukinią
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki

500 gramów fileta z dorsza
100 gramów masła
cytryna
2 ząbki czosnku
garść suszonych pomidorów
nieduża cukinia
łyżeczka musztardy
tymianek
oliwa z oliwek
sól i pieprz
100 ml śmietanki 30-proc.
2 torebki białego ryżu

Przygotowanie

Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z połówki cytryny, musztardą. Rybę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Na nagrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną w plasterki połówkę cytryny. Smażymy dorsza z jeden strony, aż ryba się zarumieni. Ściągamy widelcem cytrynę z patelni. Nakładamy cukinię i suszone pomidory. Przewracamy dorsza na drugą stronę, układając na wierzchu masło z przyprawami. Smażymy przez dwie, trzy minuty. Dorsza podajemy na talerzu, na porcji ryżu. Na patelnię, gdzie są cukinia i pomidory, wlewamy śmietankę i gotujemy przez minutę - dwie, aż sos się zredukuje. Polewamy sosem rybę.
Anna Jarguz
Przełom nr 41 (1316) 18.10.2017