Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Domowe batony musli

30.08.2017 13:11 | 0 komentarzy | 523 odsłony | red

Każdy z nas ma czasem ochotę na słodką przekąskę. Szczególnie dzieci często sięgają po batoniki. Alternatywą dla tych sklepowych, z dużą zawartością cukru, niezdrowych tłuszczów i różnych innych dodatków - są domowe batony musli. Ich ogromną zaletą jest to, że są banalnie proste w przygotowaniu, mogą podlegać rozmaitym modyfikacjom, a odpowiednio przechowywane - długo utrzymują świeżość.

0
Domowe batony musli
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ja postawiłam na płatki owsiane, żurawinę, orzechy, rodzynki, prażone ziarna słonecznika. Do misy można jednak wrzucać wszystko, co lubimy - na przykład pestki dyni, sezam, suszone morele, figi, migdały.

Składniki
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki żurawiny
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki ziaren słonecznika
0,5 szklanki orzechów włoskich
4 suszone figi
50 gramów masła
3- 4 łyżki miodu (jeśli ktoś bardzo lubi słodki smak, może dodać jeszcze brązowy cukier)
jedno jajko

Przygotowanie
Orzechy, rodzynki, żurawinę i figi siekamy. Suche składniki mieszamy w misce. W rondelku rozpuszczamy masło, miód i ewentualnie 2-3 łyżki ciemnego cukru. Mieszamy z suchymi składnikami. Następnie dodajemy jajko i znowu dokładnie mieszamy. Niedużą blachę wykładamy pergaminem i układamy masę, mocno dociskając ją do dna. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Gdy ciasto ostygnie, kroimy na mniejsze kawałki.
Anna Jarguz
Przełom nr 33 (1308) 23 VIII 2017