Porady
Domowe batony musli
Każdy z nas ma czasem ochotę na słodką przekąskę. Szczególnie dzieci często sięgają po batoniki. Alternatywą dla tych sklepowych, z dużą zawartością cukru, niezdrowych tłuszczów i różnych innych dodatków - są domowe batony musli. Ich ogromną zaletą jest to, że są banalnie proste w przygotowaniu, mogą podlegać rozmaitym modyfikacjom, a odpowiednio przechowywane - długo utrzymują świeżość.
Ja postawiłam na płatki owsiane, żurawinę, orzechy, rodzynki, prażone ziarna słonecznika. Do misy można jednak wrzucać wszystko, co lubimy - na przykład pestki dyni, sezam, suszone morele, figi, migdały.
Składniki
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki żurawiny
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki ziaren słonecznika
0,5 szklanki orzechów włoskich
4 suszone figi
50 gramów masła
3- 4 łyżki miodu (jeśli ktoś bardzo lubi słodki smak, może dodać jeszcze brązowy cukier)
jedno jajko
Przygotowanie
Orzechy, rodzynki, żurawinę i figi siekamy. Suche składniki mieszamy w misce. W rondelku rozpuszczamy masło, miód i ewentualnie 2-3 łyżki ciemnego cukru. Mieszamy z suchymi składnikami. Następnie dodajemy jajko i znowu dokładnie mieszamy. Niedużą blachę wykładamy pergaminem i układamy masę, mocno dociskając ją do dna. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Gdy ciasto ostygnie, kroimy na mniejsze kawałki.
Anna Jarguz
Przełom nr 33 (1308) 23 VIII 2017