Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Szparagi z makaronem

17.05.2017 09:20 | 0 komentarzy | 949 odsłon | red

Jeśli macie ochotę na smaczny i niecodzienny obiad, powinniście spróbować szparagów z makaronem. Przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut.

0
Szparagi z makaronem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Szparagi zawierają związki działające moczopędnie, przez co wspomagają pracę nerek. Dzięki obecności błonnika są także dobre na żołądek i jelita. Mają również dużo białka. Kupując szparagi - warto wybrać takie, żeby końce nie były za mocno wysuszone i popękane. Główki muszą być zamknięte, a rośliny sprężyste. Najpopularniejsze są zielone. Każdego szparaga łamiemy mniej więcej na wysokości 2-3 cm od końca łodygi, odłamując zdrewniałe końcówki.

Przepis podaje Ulla Pałka z Krzeszowic
Składniki:
zielone, cienkie szparagi
kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia (może być oliwa cytrynowa)
sól, pieprz
makaron (na zdj. kolorowy)
starty ser parmezan
kilka pomidorków koktajlowych

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy kilka minut. Ugotowany makaron układamy na talerzu, dodajemy szparagi i posypujemy serem. Ozdabiamy pokrojonymi pomidorami.(E)
Przełom nr 18 (1293) 10.5.2017