Porady
Szparagi z makaronem
Jeśli macie ochotę na smaczny i niecodzienny obiad, powinniście spróbować szparagów z makaronem. Przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut.
![Szparagi z makaronem](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2017/05/17/20307_1495005618_72776000.jpg)
Szparagi zawierają związki działające moczopędnie, przez co wspomagają pracę nerek. Dzięki obecności błonnika są także dobre na żołądek i jelita. Mają również dużo białka. Kupując szparagi - warto wybrać takie, żeby końce nie były za mocno wysuszone i popękane. Główki muszą być zamknięte, a rośliny sprężyste. Najpopularniejsze są zielone. Każdego szparaga łamiemy mniej więcej na wysokości 2-3 cm od końca łodygi, odłamując zdrewniałe końcówki.
Przepis podaje Ulla Pałka z Krzeszowic
Składniki:
zielone, cienkie szparagi
kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia (może być oliwa cytrynowa)
sól, pieprz
makaron (na zdj. kolorowy)
starty ser parmezan
kilka pomidorków koktajlowych
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy kilka minut. Ugotowany makaron układamy na talerzu, dodajemy szparagi i posypujemy serem. Ozdabiamy pokrojonymi pomidorami.(E)
Przełom nr 18 (1293) 10.5.2017