Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Tagliatelle z kurczakiem i grzybami

03.04.2017 14:00 | 0 komentarzy | 1 591 odsłona | Anna Jarguz


Mało który makaron w sklepie dorówna smakowi przygotowanemu samodzielnie. To wcale nie jest takie trudne.

0
Tagliatelle z kurczakiem i grzybami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na makaron:
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
2 jajka
pół łyżeczki soli
łyżka oliwy
dodatkowo:
2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
pół kilograma grzybów (mogą być mrożone)
3/4 szklanki śmietany 30-procentowej
sól, pieprz, tymianek
świeża pietruszka
płatki startego parmezanu lub sera grana padano

Przygotowanie
Zaczynamy od makaronu. Z mąki, żółtek, jajek, soli i oliwy należy zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem, by odpoczęło. Rozwałkować i pociąć je na tasiemki. Delikatnie posypać mąką. Ugotować w solonej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy czosnek, następnie pokrojonego na kawałki kurczaka i grzyby. Po około 10 minutach całość zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu, aż się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz tymiankiem. Tuż przed podaniem łączymy na patelni z ugotowanym al dente makaronem. Posypujemy serem i świeżą natką pietruszki.
Anna Jarguz

Przełom nr 12 (1287) 22 III 2017