Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Pyszne leczo

22.06.2016 00:00 | 0 komentarzy | 2 523 odsłony | red

Sezon na potrawy z pachnących słońcem warzyw właśnie się rozpoczyna. Jeśli ktoś lubi pikantne i pożywne dania z papryką, powinien spróbować lecza. Jest wyjątkowo proste do wykonania i naprawdę smaczne.

0
Pyszne leczo
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

1 kg czerwonej papryki (w sezonie może być również żółta)
0,5 kg pomidorów (dla intensywniejszego smaku można dodać sosu pomidorowego z kartonu lub przecieru)
3 cebule
3 laski kiełbasy (może być trochę boczku)
2 ząbki czosnku
przyprawy: bazylia, sól, pieprz, ostra papryka w proszku
oliwa
w sezonie można dodać również pokrojony w kostkę kawałek kabaczka.

Przygotowanie:
Paprykę płuczemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę (można wcześniej zeszklić na patelni), a także obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Wszystko podlewamy oliwą, dodajemy przyprawy wraz z rozgniecionym czosnkiem. Kroimy kiełbasę i podsmażamy z boczkiem na patelni. Dorzucamy do duszonej papryki i pomidorów. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy, aż papryka zmięknie. Na koniec można dodać zieloną pietruszkę. Podawać solo, z chlebem, grzankami. Pasuje również do ryżu.
(e)
Przełom nr 24 (1248) 15.6.2016