Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sałatka śledziowa

20.01.2016 11:31 | 0 komentarzy | 1 494 odsłona | red

PRZEPISY NASZYCH CZYTELNIKÓW
Przepisy podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa.

0
Sałatka śledziowa
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1 por
1/2 słoiczka marynowanej cebulki
3 jajka
3,5 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Pokroić na mniejsze kawałki. Por pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz.

Przełom nr 2 (1226) 13.1.2016