Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Torcik bezowy

11.03.2015 11:45 | 0 komentarzy | 1 899 odsłona | red

Beza to nie jest proste ciastko. Niby nie wymaga wiele pracy, ale nie zawsze się udaje.

0
Torcik bezowy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Bywa, że białka się nie ubiją jak powinny, ciasto za bardzo się spiecze albo nie chce się wysuszyć. Ten przepis jest naprawdę dobry. Bezy za każdym razem wychodzą.

Składniki
6 białek
300 gram cukru
szczypta soli
pół kilograma truskawek albo malin (mogą być mrożone)
galaretka o smaku truskawkowym/malinowym
serek mascarpone
2 żółtka
2 łyżki amaretto
czekolada do ozdoby

Przygotowanie
Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubijamy je na sztywno, dodając pod koniec ubijania szczyptę soli. Gdy będą sztywne, stopniowo dodajemy drobny cukier, łyżka po łyżce i cały czas ubijamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, rysujemy ołówkiem okrąg (możemy też obrysować talerz). Masę dzielimy na trzy części i rozkładamy na papierze, tworząc spody do tortu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza na około
45-60 minut, zostawiając lekko uchylone drzwiczki.
W tym czasie przygotowujemy owoce. W przypadku mrożonych wkładamy do rondelka i zagotowujemy, na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Miksujemy 2 żółtka z 2 łyżkami cukru, następnie dodajemy serek mascarpone, a na końcu, powoli likier amaretto.
Torcik składamy tuż przed podaniem, bo nie jest trwały. Blaty przekładamy owocami i kremem. Zdobimy czekoladą.
Anna Jarguz
Przełom nr9 (1182) 4.3.2015