Porady
Torcik bezowy
Beza to nie jest proste ciastko. Niby nie wymaga wiele pracy, ale nie zawsze się udaje.
![Torcik bezowy](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2015/03/11/16438_1426070736_14901700.jpg)
Bywa, że białka się nie ubiją jak powinny, ciasto za bardzo się spiecze albo nie chce się wysuszyć. Ten przepis jest naprawdę dobry. Bezy za każdym razem wychodzą.
Składniki
6 białek
300 gram cukru
szczypta soli
pół kilograma truskawek albo malin (mogą być mrożone)
galaretka o smaku truskawkowym/malinowym
serek mascarpone
2 żółtka
2 łyżki amaretto
czekolada do ozdoby
Przygotowanie
Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubijamy je na sztywno, dodając pod koniec ubijania szczyptę soli. Gdy będą sztywne, stopniowo dodajemy drobny cukier, łyżka po łyżce i cały czas ubijamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, rysujemy ołówkiem okrąg (możemy też obrysować talerz). Masę dzielimy na trzy części i rozkładamy na papierze, tworząc spody do tortu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza na około
45-60 minut, zostawiając lekko uchylone drzwiczki.
W tym czasie przygotowujemy owoce. W przypadku mrożonych wkładamy do rondelka i zagotowujemy, na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Miksujemy 2 żółtka z 2 łyżkami cukru, następnie dodajemy serek mascarpone, a na końcu, powoli likier amaretto.
Torcik składamy tuż przed podaniem, bo nie jest trwały. Blaty przekładamy owocami i kremem. Zdobimy czekoladą.
Anna Jarguz
Przełom nr9 (1182) 4.3.2015