Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Jedzenie antynowotworowe

18.02.2015 10:28 | 0 komentarzy | 2 010 odsłony | red

Zdrowa dieta powinna być lekkostrawna, urozmaicona i kolorowa oraz dostarczać organizmowi wszystkich składników odżywczych we właściwych proporcjach. Dotyczy to zwłaszcza chorujących na nowotwory lub chcących uchronić się przed rakiem.

0
Jedzenie antynowotworowe
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Zagrożeni nowotworami lub chorzy powinni spożywać dużo potraw roślinnych; zbóż, nasion, orzechów, warzyw i owoców. Najlepiej świeżych, niepoddawanych obróbce termicznej ani mechanicznej. W codziennym menu takie osoby muszą zaś ograniczyć ilość produktów wysokobiałkowych oraz unikać spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego. Najnowsze normy żywieniowe stanowią, że o ile ryby należy jeść dwa lub trzy razy w tygodniu, to mięso dwa lub trzy razy w miesiącu.

Niekorzystne skutki diety mięsnej przeważnie pojawiają się po długim czasie, a  chorzy nie łączą dolegliwości ze swoimi żywieniowymi upodobaniami.
- Także używki w rodzaju kawy, herbaty i czekolady nie powinny być przyjmowane zbyt często. Picie więcej niż dwóch kaw dziennie znacznie podnosi ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego i jelita. Poza tym kawa zakwasza organizm i może powodować powstawanie wrzodów układu pokarmowego. Jedzenie czekolady w nadmiarze może wywołać raka prostaty - przestrzega Krzysztof Roszkowski, prelegent Klubu Zdrowia w Chrzanowie.
Nadmierne spożywanie tłuszczów (masła, margaryny) może sprawić, że nasze komórki będą niedostatecznie dotlenione, a brak tlenu powoduje czasem zmiany w kodzie genetycznym i  komórki mogą się przekształcać w nowotworowe. Ten mechanizm nie jest jednak do końca poznany.
- Najzdrowsze tłuszcze to rozpuszczające się w wodzie. Na przykład spokojnie można smarować chleb pastą z avocado zamiast masłem - proponuje promotor zdrowia.
Warto zadbać o wprowadzanie do codziennego jadłospisu produktów zawierających błonnik przyspieszający trawienie i regulujących metabolizm.

Cierpiący na nowotwory nie powinni przesadzać z białkiem roślinnym. Nasiona roślin strączkowych (fasola, bób, soczewica, groch) mogą się pojawiać na talerzu do trzech razy w tygodniu. Jednorazowe porcje nie powinny przekraczać 100 g.

Koniecznie należy zadbać o właściwą jakość spożywanego pieczywa.
- Najczęściej wypiekane jest na bazie modyfikowanej mąki pszennej. Naukowcy alarmują, że znajduje się w niej białko C, z trawieniem którego nasz organizm ma problemy. Radziłbym jedzenie pieczywa żytniego - zaleca Krzysztof Roszkowski. (MOR)
Przełom nr 6 (1179) 11.2.2015