Porady
Jedzenie antynowotworowe
Zdrowa dieta powinna być lekkostrawna, urozmaicona i kolorowa oraz dostarczać organizmowi wszystkich składników odżywczych we właściwych proporcjach. Dotyczy to zwłaszcza chorujących na nowotwory lub chcących uchronić się przed rakiem.
![Jedzenie antynowotworowe](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2015/02/18/16316_1424251685_45157800.jpg)
Zagrożeni nowotworami lub chorzy powinni spożywać dużo potraw roślinnych; zbóż, nasion, orzechów, warzyw i owoców. Najlepiej świeżych, niepoddawanych obróbce termicznej ani mechanicznej. W codziennym menu takie osoby muszą zaś ograniczyć ilość produktów wysokobiałkowych oraz unikać spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego. Najnowsze normy żywieniowe stanowią, że o ile ryby należy jeść dwa lub trzy razy w tygodniu, to mięso dwa lub trzy razy w miesiącu.
Niekorzystne skutki diety mięsnej przeważnie pojawiają się po długim czasie, a chorzy nie łączą dolegliwości ze swoimi żywieniowymi upodobaniami.
- Także używki w rodzaju kawy, herbaty i czekolady nie powinny być przyjmowane zbyt często. Picie więcej niż dwóch kaw dziennie znacznie podnosi ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego i jelita. Poza tym kawa zakwasza organizm i może powodować powstawanie wrzodów układu pokarmowego. Jedzenie czekolady w nadmiarze może wywołać raka prostaty - przestrzega Krzysztof Roszkowski, prelegent Klubu Zdrowia w Chrzanowie.
Nadmierne spożywanie tłuszczów (masła, margaryny) może sprawić, że nasze komórki będą niedostatecznie dotlenione, a brak tlenu powoduje czasem zmiany w kodzie genetycznym i komórki mogą się przekształcać w nowotworowe. Ten mechanizm nie jest jednak do końca poznany.
- Najzdrowsze tłuszcze to rozpuszczające się w wodzie. Na przykład spokojnie można smarować chleb pastą z avocado zamiast masłem - proponuje promotor zdrowia.
Warto zadbać o wprowadzanie do codziennego jadłospisu produktów zawierających błonnik przyspieszający trawienie i regulujących metabolizm.
Cierpiący na nowotwory nie powinni przesadzać z białkiem roślinnym. Nasiona roślin strączkowych (fasola, bób, soczewica, groch) mogą się pojawiać na talerzu do trzech razy w tygodniu. Jednorazowe porcje nie powinny przekraczać 100 g.
Koniecznie należy zadbać o właściwą jakość spożywanego pieczywa.
- Najczęściej wypiekane jest na bazie modyfikowanej mąki pszennej. Naukowcy alarmują, że znajduje się w niej białko C, z trawieniem którego nasz organizm ma problemy. Radziłbym jedzenie pieczywa żytniego - zaleca Krzysztof Roszkowski. (MOR)
Przełom nr 6 (1179) 11.2.2015