Porady
Sernik z gruszkami
Sernik to idealny pomysł na słodką przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi albo przyjęcia urodzinowego. Można go urozmaić, dodając soczyste gruszki. O tej porze roku smakują najlepiej.Przepis podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa
Składniki:
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki
5 dag margaryny
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
5 dag masła
pół szklanki cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
40 dag sera białego
2 łyżki budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
3 gruszki
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać cukier puder, żółtko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i położyć na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa: Masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmielony, biały ser. Utrzeć. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na blaszkę z ciastem. Wyrównać. Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w półplasterki.
Równomiernie ułożyć owoce na masie serowej.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przełom nr 41 (1163) 15.10.2014