Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Pokrzywa - królowa ziół

26.06.2019 12:51 | 0 komentarzy | 836 odsłon | RED

Z pozoru nieprzyjazna, bo parząca, roślina ta jest jednym z najcenniejszych ziół. Wzmacnia, oczyszcza i regeneruje ludzki organizm.

0
Pokrzywa - królowa ziół
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Już Hipokrates uważał ją za leczniczą królową wszelkich ziół, podobnie jak Hildegarda z Bingen. Starożytni Rzymianie leczyli pokrzywą reumatyzm i artretyzm, a Kopernik problemy z nerkami.
Można ją zbierać i wiosną, i pod koniec lata. Starsza pokrzywa ma mniej witamin i minerałów, za to więcej krzemionki.

Liście pokrzywy ścinamy na wysokości 1/3 rośliny i suszymy w temperaturze pokojowej, rozłożone na siatce lub powieszone na sznurku w pękach po 3-4 sztuki. Ważne, żeby miały dostęp do powietrza, bo łatwo pleśnieje. Wysuszoną pokrzywę wkładamy do torebki i trzymamy w suchym miejscu. Kwiaty i owoce pokrzywy też suszymy - mają sporą zawartość fitosteroli. Z pokrzywy w sierpniu suszymy tylko liście, łodyga jest zbyt zdrewniała.
Pokrzywę można wysuszyć do zaparzenia lub uzyskać z niej świeży sok. Oba sposoby mają swoje zalety. Za pomocą suszarki do żywności można przygotować zapas pokrzywy na okres zimowy, kiedy świeża jest niedostępna. Suszoną pokrzywę na napar można przechowywać nawet cały rok. Najlepiej w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.
Sok z pokrzywy jest szczególnie ceniony przez zwolenników surowego jedzenia. Pomaga leczyć wiele schorzeń, zwłaszcza tych związanych z alergiami i stanami zapalnymi. Najlepiej wypić go od razu po wyciśnięciu. (AF)

Jak uzyskać sok z pokrzywy?
Świeżo zebraną pokrzywę wraz z łodygami umieszczamy na plastikowym sicie. Polewamy gorącą wodą, nie wrzątkiem, by nie zniszczyć witamin. Kiedy pędy pokrzywy trochę odsączą się z wody, przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa lub używamy do tego celu wyciskarki. Z miazgi wyciskamy sok przez czystą gazę. Przechowujemy go w lodówce do dwóch dni. Aby złagodzić jego mocny smak, można użyć miodu. Znakomicie nadaje się też jako dodatek do innych soków.

Duża ilości chlorofilu zawartego w liściach pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu. Pokrzywa zawiera też w sobie sole mineralne oraz mikroelementy, takie jak: magnez, wapń, potas oraz doskonale przyswajalne żelazo, szczególnie ważne w leczeniu osłabienia, apatii lub anemii. Napary z liści pokrzywy pomagają w pozbyciu się toksyn (zwłaszcza mocznika) z organizmu, a także ułatwiają trawienie i łagodzą dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego. Pokrzywa jest również źródłem cennych witamin: A, B, C oraz K. Oczyszcza i wzmacnia nerki.
Przełom nr 24 (1399) 19.6.2019