Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Schab to nie tylko schabowy

17.10.2018 14:20 | 0 komentarzy | 694 odsłony | red

Z kawałka schabu można przyrządzić coś więcej. Mięso świetnie nadaje się do smażenia, duszenia, grillowania czy gotowania. Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i zimno.

0
Schab to nie tylko schabowy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Tym razem proponuję schab faszerowany mozzarellą, pomidorkami suszonymi i jarmużem. Możemy go podać jako wykwintną kolację - tylko ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi, albo z surówką Colesław i ziemniakiem pieczonym w folii
na grillu. Wtedy mamy pyszny, sycący obiad.

Potrzebujemy
około kilograma schabu
2 opakowania serka mozzarella
pomidory suszone
opakowanie świeżego jarmużu
rozmaryn
czosnek
sól, pieprz
oliwę
Dodatkowo
duże ziemniaki
Na surówkę Colesław:
pół główki białej kapusty
marchewkę
niedużą cebulę
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżkę octu
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie
Schab kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy oliwą z rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy jarmuż i pokrojone w paski suszone pomidory. Przez chwilę podsmażamy. Wykładamy farsz na mięso, dodajemy kawałek mozzarelli, zawijamy i smażymy na złoty kolor na patelni z każdej strony.
Surówka Colesław
Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz marchew pokrojoną na grubej tarce, następnie ocet, majonez i jogurt naturalny. Całość mieszamy.
Na rozgrzanym grillu układamy wyczyszczone ziemniaki ze skórką, zawinięte w folię aluminiową, i grillujemy przez około 45 minut. Jeszcze ciepłe przekrawamy na pół, do środka dodajemy masło z solą lub sos na bazie jogurtu naturalnego i suszonych ziół.
Anna Jarguz
Przełom nr 40 (1365) 10.10.2018