Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sposób na pierogi

14.08.2018 13:52 | 0 komentarzy | 1 562 odsłona | red

Zarówno ciasto, jak i farsz w przygotowywaniu tej potrawy są bardzo ważne - mówi Jacek Kuś z pierogarni Jacek Placek.

0
Sposób na pierogi
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ewa Solak: Dobry sposób na smaczne pierogi to...
Jacek Kuś: Receptura i świeże produkty. Istotny jest zarówno przepis, jak i dobre jakościowo składniki. W naszej pierogarni wykorzystujemy kilka receptur, jedną z nich jest ta od mojej babci, na pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (podany poniżej).

Ważniejsze jest ciasto czy farsz?
- I jedno, i drugie, przy czym jedni do ciasta dodają jajko, a inni nie. To oczywiście zależy od kulinarnych upodobań. W przygotowywaniu farszu dużą rolę odgrywa jakość i świeżość składników. Poza tym, niektóre z nich zawierają alergeny, np. seler czy orzechy, więc o tym trzeba pamiętać.

Soli pan ciasto czy wodę do gotowania pierogów?
- Ciasta nie solę, tylko wodę. Natomiast sól stosuję jako przyprawę do farszu. Ale tylko w wypadku pierogów na słono, bo przecież można je robić również na słodko - z owocami. W takim wypadku wody do gotowania pierogów nie solę.

Lepsze są pierogi przysmażane czy tylko wyciągnięte z wody?
- Te, wyciągnięte z wody, zawsze można przysmażyć, przy czym każdy według uznania może wybrać omastę w postaci masła czy oliwy z oliwek - świetnie nadającej się do pierogów z suszonymi pomidorami i mozarellą. Jeszcze inną opcją jest roztopiony smalec. Do słonej wersji pierogów można dodać cebulkę. Trzeba pamiętać, żeby z taką okrasą nie przesadzić.

Z czym najlepiej podawać pierogi?
- Według mnie, bardzo dobre są koktajle owocowe lub owocowo-warzywne.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (40 sztuk):

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka oleju słonecznikowego
Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej, 0,5 kg sera białego (krajanka - półtłusty), 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka tymianku, 1 średniej wielkości biała cebula

Mąkę przesiać i wsypać do miski. Zrobić wgłębienie i dodać olej. Wbić jajko i stopniowo dodawać ciepłą wodę. Wyrabiać ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
Ugotowaną kaszę studzimy i mieszamy z białym serem, tymiankiem i podpieczoną, drobno posiekaną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy w nim szklanką kółka. Na nie łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy pierogi. Wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujemy 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i podajemy z posiekaną pietruszką. Można dodać śmietanę lub podpieczoną na tłuszczu cebulkę.
Przełom nr 31 (1356) 8.8.2018

Do pierogów pasują koktajle owocowe lub warzywne