Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Babeczki z mascarpone i owocami

01.08.2018 14:15 | 0 komentarzy | 839 odsłon | red

Lato sprzyja częstym spotkaniom z przyjaciółmi. Na wypadek, gdyby któregoś dnia wpadli niezapowiedziani goście, warto mieć w domu opakowanie kruchych babeczek. W kilka minut stworzymy z nich cudowny, owocowy i lekki deser. Nikt mu się nie oprze.

0
Babeczki z mascarpone i owocami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Gotowe spody można kupić w większości delikatesów. Opakowanie kosztuje około 7 zł. Można też zrobić je samemu, według przepisu na kruche ciasto. To jednak wymaga dużo więcej pracy i czasu.

Składniki:
1 opakowanie kruchych babeczek
Nadzienie:
1 opakowanie mascarpone (250 g)
2 żółtka (sparzone wcześniej wrzątkiem)
2 laski prawdziwej wanilii
3 łyżki brązowego cukru
Dowolne owoce do dekoracji: truskawki, banany, kiwi, porzeczki, borówki, wiśnie etc.
Zaczynamy od sparzenia jajek i oddzielenia żółtek od białek. Białka nie będą nam potrzebne. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy mascarpone (schłodzony w lodówce) i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy wanilię (laskę rozcinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej środek). Jeżeli masa jest mało słodka, można dodać jeszcze odrobinę cukru (co kto lubi). Do każdej babeczki wkładamy łyżeczkę naszego kremu, a na górze umieszczamy kawałki owoców. Kilka chwil i mamy gotowy deser. Przed podaniem warto schłodzić go kilka minut w lodówce.
(EJB)
Przełom nr 29 (1354) 25.7.2018