Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Faszerowana cukinia

18.07.2018 13:58 | 0 komentarzy | 3 014 odsłony | red

W upalnie, letnie dni, to idealny przepis na obiad albo gorącą kolację.

0
Faszerowana cukinia
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy:
2 cukinie
pół kilograma mięsa mielonego z szynki wieprzowej
2 szalotki
garść suszonych pomidorów z zalewy
garść świeżych pomidorów koktajlowych
paczkę ryżu białego (10 dag)
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
20 dag sera żółtego
bulion warzywny
sól, pieprz
oregano, bazylię
oliwę do smażenia

Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Na gorącą patelnię wlewamy odrobinę oliwy, podsmażamy drobno posiekaną szalotkę, następnie czosnek. Dodajemy mięso. Podlewamy szklanką bulionu i dusimy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę, suszone pomidory oraz ryż. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy suszone zioła.
Cukinię przecinamy wzdłuż i delikatnie wyciągamy miąższ z pestkami. Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok na około 30 minut. Wkładamy do środka farsz. Układamy na blasze, podlewamy resztą bulionu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30-40 minut. Przed końcem zapiekania posypujemy cukinię żółtym serem i układamy na wierzchu przekrojone na pół pomidorki koktajlowe; zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Anna Jarguz
Przełom nr 27 (1352) 11.7.2018