Porady
Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami
To cypryjski ser, który świetnie nadaje się do smażenia czy grillowania. Można go wykorzystać jako składnik szaszłyków, przyrządzić na grillu jak burgera albo dodać do sałatki.
Składniki:
250 gramów sera halloumi (można go nabyć w każdym większym markecie)
2 nieduże cukinie
bakłażan
120 gramów ruccoli
garść pomidorów koktajlowych
oliwa z oliwek
sos przyrządzony na bazie oliwy (3 łyżki), syropu klonowego (3 łyżki) i octu balsamicznego (3 łyżki) oraz dodatku soli i pieprzu do smaku.
Przygotowanie
Warzywa kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na kilka minut. Ser również kroimy w plastry i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Podobnie cukinię i bakłażana. Ruccolę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy ją na półmisku. Dodajemy cukinię, bakłażana, pomidorki i ser. Polewamy sosem.
(AJ)
Przełom nr 9 (1334) 28.2.2018