Porady
Wariacje na temat śledzia
Jeśli ktoś lubi słony smak śledzia, kwaśny korniszonów i cierpki żurawiny - to danie na pewno mu zasmakuje.
Tajemnicą całej potrawy jest śledź. Musi być gruby i wysokiej jakości. Inaczej się rozleci, a całość będzie wyglądała brzydko.
Potrzebujemy:
6 płatów śledziowych
kilka korniszonów
garść suszonych pomidorów
4 cebule
kilka oliwek
wodę
kurkumę
ziele angielskie
liść laurowy
gorczycę
3 szklanki wody
1 szklankę octu
pieprz i 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wodę z cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym, gorczycą, kurkumą i octem zagotowujemy. Odcedzamy. Gotujemy przez minutę-dwie z pokrojoną w talarki cebulą, dodajemy żurawiny i zalewamy zaprawą śledzie. Powinny się marynować przynajmniej przez 24 godziny. Rybę odcedzamy, faszerujemy korniszonem, pomidorami suszonymi i oliwkami. Podajemy z cebulką i żurawiną.
Anna Jarguz
Przełom 07 (1332) 14.2.2018