Porady
Guacomole
To meksykański sos, przygotowywany na bazie awokado. Z nachosami, a nawet zwykłem chlebem - stanowi duet idealny.
0
![Guacomole](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2018/01/24/21876_1516800012_84991000.jpg)
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Potrzebujemy:
3 dojrzałe owoce awokado
ostrą papryczkę
ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
świeżą kolendrę
garść prażonego słonecznika (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Awokado obieramy ze skórki. Miąższ rozgniatamy widelcem na gładką masę. Łączymy z posiekaną papryczką, czosnkiem, sokiem z cytryny, kolendrą i solą. Posypujemy prażonym słonecznikiem.
Guacamole ma wiele wersji. Można też do niego dodać posiekanego pomidora bez skórki, drobno posiekane suszone pomidory z zalewy, czerwoną cebulkę.
Anna Jarguz
Przełom nr 3 (1328) 17.1.2018