Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Owoce pod kruszonką

13.12.2017 12:25 | 0 komentarzy | 2 968 odsłony | red

Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Nawet ci, którzy nie przepadają za pieczeniem. To superprosty i niedrogi deser. A co najważniejsze - można go przygotować błyskawicznie.

0
Owoce pod kruszonką
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Owoce pod kruszonką to doskonałe wyjście, gdy nagle wpadają goście z niezapowiedzianą wizytą, a my nie mamy akurat w domu nic słodkiego. W ciągu paru chwil z kilku składników można „wyczarować" coś pysznego.

SKŁADNIKI:
Masa: 1-2 puszki brzoskwiń (mogą być też inne owoce)
Kruszonka: 200 g mąki, 100 g cukru,
100 g masła

Przygotowanie:
szklaną, okrągłą formę posmarować masłem (odrobina). Następnie wyjąć z puszki brzoskwinie, odsączyć je i pokroić na półksiężyce (jedna połówka to około cztery, pięć kawałków). Brzoskwinie ułożyć dość ciasno obok siebie. W tym czasie do osobnego naczynia wsypać mąkę, cukier i masło. Wyrabiać, aż powstaną charakterystyczne grudki. Można też wszystkie składniki połączyć, używając robota kuchennego. Ważne jest to, by kruszonka miała sypką konsystencję. Należy nią posypać owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni.
Podawać ciepłą, posypaną odrobiną cukru pudru i cynamonu. Można też dołożyć gałkę lodów waniliowych.
Owoce pod kruszonką można też przygotować w kokilkach, co ułatwia potem podawanie. Zamiast brzoskwiń można użyć dowolnych owoców - świeżych lub mrożonych, np. jabłek, bananów, malin czy truskawek. Wtedy jednak należy posypać je odrobiną cukru, by deser nie był zbyt kwaśny.
(EJB)
Przełom nr 48 (1323) 6.12.2017