Porady
Tarta z porzeczkami i bezą
Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i do tego słodka beza. To deser idealny.
Składniki
Na ciasto:
300 gramów mąki
180 gramów masła
110 gramów cukru
szczypta soli
3 żółtka
łyżka kakao
Ponadto:
400 gramów porzeczek (ja zmieszałam czerwone i czarne)
łyżka cukru pudru
łyżka kaszy manny
3 białka z jajek
3 łyżki cukru
Przygotowanie
Mąkę łączymy z cukrem, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy, dodając na koniec żółtka. Szybko ugniatamy kulę. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Gdy składniki się połączą, tę ciemną część odkładamy do zamrażarki na około 15 minut. W tym czasie rozwałkowujemy jasne ciasto. Formę na tartę smarujemy masłem, układamy ciasto. Dno nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 15 minut (ja przykrywam ciasto folią i dociążam fasolą). Podpiekam jeszcze 5 minut, by się zarumieniło.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, wsypujemy porzeczki z cukrem i kaszą manną. Na wierzch ścieramy na grubej tarce ciemne ciasto z kakao. Znów wkładamy do piekarnika na około 10 minut. W tym czasie ubijamy białka, dodając cukier. Wkładamy białka na podpieczoną tartę i ponownie wkładamy do piekarnika na około pół godziny.
Anna Jarguz
Przełom nr 37 (1312) 20.9.2017