Porady
Sałatka z kurczakiem i cukinią
To świetne danie na obiad w upalne dni - zamiast schabowego z ziemniakami
Cukinia święci dziś tryumfy w kuchni. Ma w sobie dużo potasu i karotenu - zwłaszcza teraz, gdy jest świeża.
Składniki:
mix sałat z ruccolą
pierś z kurczaka
1 cukinia średniej wielkości
1 papryka czerwoną
garść zielonych oliwek
ser mozzarella
czerwona cebula
starta skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
sól morska, świeżo zmielony piperz
oliwa z oliwek
mieszanka przypraw śródziemnomorskich (oregano, bazylia, cząber)
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy na plastry. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i skórką z cytryny. Grillujemy. Cukinię kroimy na plastry o grubości około centymetra. Paprykę również. Warzywa podsmażamy kilka minut na rozgrzanej oliwie. Studzimy. Cebulę kroimy na wiórka. Sok z cytryny oraz oliwę z oliwek łączymy z solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Polewamy sałatę z warzywami, na wierzch układamy mięso i ser. Podajemy z grzankami czosnkowymi.