Porady
Owocowo-czekoladowo
Maliny, jagody, borówki. A do tego czekolada. To musi być pyszne!
Składniki
pół kostki margaryny
4 białka
pół szklanki cukru
pół kostki czekolady gorzkiej i pół czekolady białej
6 łyżek żelatyny
sok z połówki cytryny
owoce (około 300 gramów)
Przygotowanie
Potrzebne będą dwie miseczki. Do każdej wsypujemy po 3 łyżeczki żelatyny i zalewamy 1/3 szklanki ziemnej wody. Kostkę do smażenia dzielimy na pół i rozpuszczamy w dwóch rondelkach, dodając do każdego inną czekoladę (do jednego białą, do drugiego ciemną oraz porcję żelatyny). Mieszamy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Pianę dzielimy na pół i łączymy z musem czekoladowym. Formę do keksa albo małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw układamy masę z ciemnej czekolady, posypując wierzch owocami. Następnie masa z białej czekolady i na górę owoce. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin.(AJ)
Przełom nr 28 (1303) 19.7.2017