Porady
Prosto i smacznie
Jeśli komuś znudził się pieczony kurczak - na obiad proponuję pieczoną perliczkę. Najlepiej smakuje z majerankiem. Zbyt intensywne przyprawy zagłuszą naturalny smak mięsa.
![Prosto i smacznie](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2017/07/12/20585_1499851008_00894300.jpg)
Są setki przepisów na perliczkę - z boczkiem, kaszą, pomarańczami. Wybrałam najprostszy. Wystarczy wcześniej włożyć ją do solanki, by mięso nie wyschło w piekarniku, i piec przez parę godzin w umiarkowanej temperaturze.
Składniki:
perliczka
sól - 4 łyżki
2 litry wody
odrobina pieprzu
majeranek
Przygotowanie:
Sól rozpuścić w wodzie i włożyć do solanki perliczkę na co najmniej 12 godzin (na przykład dzień wcześniej, wieczorem). Po wyciągnięciu mięso należy osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć majerankiem i odrobiną pieprzu. Piec przez 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza, w rękawie do pieczenia (na pół godziny przed wyciągnięciem warto ściągnąć rękaw, by mięso się przypiekło).
Anna Jarguz