Porady
Ekspresowa sałatka z jajkiem i łososiem
Świetnie nadaje się na szybki lunch. Z powodzeniem można ją serwować gościom, którzy wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Jest smaczna i pożywna.
Składniki (porcja):
garść sałaty lodowej
50 g wędzonego łososia
2 jajka
1 ogórek (duży, konserwowy)
pestki dyni (garść do posypania)
Sos:
dwie łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka majonezu
łyżeczka ketchupu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę umyć pod bieżącą wodą i odwirować. Porwać na kawałki i wyłożyć na talerz. Jajka ugotować na twardo. Po ostygnięciu pokroić na ćwiartki i położyć na liściach sałaty. Obok ułożyć plasterki łososia oraz ogórek pokrojony w cienkie plasterki. W miseczce wymieszać razem jogurt, majonez i ketchup, z odrobiną soli. Polać sałatkę, oprószyć pieprzem, a po wierzchu posypać pestkami dyni. Można je wcześniej podprażyć na patelni.
(EJB)
Przełom nr 19 (1294) 17.5.2017
Komentarze
1 komentarz
Łosoś to rybka, którą spożywają ludzie odważnie, ewentualnie nieświadomi.