Porady
Omlet z warzywami po pekińsku
To proste i szybkie danie, które świetnie nadaje się na śniadanie.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki
- na omlet:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka i 2 łyżki wody
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżej kolendry
- na farsz
- duża marchew starta na grubej tarce lub pokrojona na zapałkę
- cukinia pokrojona na zapałkę
- 2 ząbki czosnku
- korzeń imbiru (kawałek o długości około cm)
- duża łyżka sosu sojowego
- szczypta cukru, odrobinę soli
- kilka grzybków mun
- olej do smażenia
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy przez minutę marchew i cukinię, dodajemy grzyby, czosnek, imbir. Mieszamy. Dodajemy sos sojowy i cukier oraz sól do smaku. Odkładamy do miseczki. Jajka roztrzepujemy na jednolitą masę, dodajemy wodę i mleko, sól i pieprz do smaku, oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wlewamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z dwóch stron. Następnie układamy farsz i zwijamy w rulon.
Anna Jarguz
Przełom nr 10 (1285) 8.3.2017