Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Omlet z warzywami po pekińsku

15.03.2017 08:44 | 0 komentarzy | 3 374 odsłony | red

To proste i szybkie danie, które świetnie nadaje się na śniadanie.

0
Omlet z warzywami po pekińsku
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki
- na omlet:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka i 2 łyżki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżej kolendry

- na farsz

  • duża marchew starta na grubej tarce lub pokrojona na zapałkę
  • cukinia pokrojona na zapałkę
  • 2 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru (kawałek o długości około cm)
  • duża łyżka sosu sojowego
  • szczypta cukru, odrobinę soli
  • kilka grzybków mun
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy przez minutę marchew i cukinię, dodajemy grzyby, czosnek, imbir. Mieszamy. Dodajemy sos sojowy i cukier oraz sól do smaku. Odkładamy do miseczki. Jajka roztrzepujemy na jednolitą masę, dodajemy wodę i mleko, sól i pieprz do smaku, oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wlewamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z dwóch stron. Następnie układamy farsz i zwijamy w rulon.
Anna Jarguz
Przełom nr 10 (1285) 8.3.2017