Porady
Domowy sorbet z czerwonych owoców
To idealny deser na upalne dni. Przyrządzony samodzielnie w domu smakuje dużo lepiej, niż większość kupnych. Wystarczy trochę cierpliwości. Potrzebny jest czas na zamrożenie.
![Domowy sorbet z czerwonych owoców](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2016/08/03/19005_1470223286_52220900.jpg)
Sorbet można przygotować ze wszystkich dostępnych na rynku owoców, a nawet warzyw. Przetestowałam kilka przepisów. Poniżej dwa, które zawsze się udają.
Propozycja pierwsza
300 gramów owoców (malin, jagód, porzeczek)
2 czubate łyżki cukru pudru
1 białko
Owoce trzeba mrozić przynajmniej przez 6 godzin. Jeśli sorbet ma być gotowy na wieczór, można je włożyć do zamrażarki rano. Zamrożone dokładnie miksuję ostrym nożem. Dodaję cukier i białko, i nadal miksuję około 5 minut. Deser podaję od razu po przygotowaniu i przypominam, że nie wolno go ponownie zamrażać.
Propozycja druga
Ten przepis jest bardziej skomplikowany. Do jego przygotowania przydaje się też maszynka do lodów.
500 gramów malin
250 gramów cukru pudru
sok z cytryny
świeża mięta
Cukier zalewam około 350 ml wody (duży kubek) i zagotowuję, aż uzyskam konsystencję syropu. Studzę. Dodaję owoce, sok z cytryny i świeżą miętę (8 listków). Wkładam do maszynki do lodów. Jeśli ktoś jej nie posiada, owoce z syropem może zmiksować i włożyć do zamrażarki na 3-4 godziny. Jednak co jakiś czas (co 40 minut) masę trzeba zmiksować ponownie.
Anna Jarguz
Przełom nr 30 (1254) 27.7.2016