Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sezon na truskawki

15.06.2016 12:47 | 0 komentarzy | 2 476 odsłony | red

Obok jabłek, truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Lista ich leczniczych właściwości jest długa. Sięgając po kolejny owoc, trzeba jednak pamiętać, że w nadmiarze mogą nam zaszkodzić. Lubią też uczulać.

0
Sezon na truskawki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że odmian truskawek są setki. Kupując je na straganie czy w sklepie, z reguły nie pytamy, jaki to rodzaj. Bardziej interesuje nas, czy są krajowe czy sprowadzane z zagranicy. Bo te nasze cieszą się największą popularnością. Poza tym są smaczniejsze i dużo bardziej słodkie od tych, uprawianych na południu Europy.

Co wybrać
- O tej porze roku najczęściej na straganach sprzedawana jest odmiana truskawek honeoye. Owocuje stosunkowo wcześnie. Jej owoce są dorodne, ciemnoczerwone - tłumaczy plantator, handlujący truskawkami.
W swojej ofercie ma też inne odmiany: rumbę, albę czy najsłodszą, jednak stosunkowo niewielką, poziomkową. Różnią się pomiędzy sobą kształtem, kolorem, soczystością i smakiem.
- W tym roku sezon na truskawki może potrwać nawet do 20 lipca, bo późno się rozpoczął. Wtedy jednak w sprzedaży będą dostępne inne odmiany - informuje plantator.
Na razie można nabyć głównie truskawki uprawiane pod folią czy geowłókniną. Te z gruntu dopiero się zaczynają. W tym tygodniu planowany jest ich wysyp. Jeśli ktoś kupuje większą ilość na przetwory czy po prostu do zamrażarki, powinien się jeszcze wstrzymać tydzień, może dwa i nabyć właśnie te z gruntu.
Ceny truskawek są różne. W minionym tygodniu kosztowały 6,50-7,50 zł za kilogram. Teraz z reguły nie przekraczają 6 zł za kilogram. Najczęściej jednak obowiązuje cena 5 zł. Zdaniem sprzedawców, mogą jeszcze potanieć o złotówkę czy 1,50 zł. Wiele zależy od pogody.
Kupując truskawki, należy brać tylko te z szypułkami, bo dłużej utrzymują świeżość.

Są smaczne i zdrowe
Warto jeść truskawki nie tylko z uwagi na ich smak, ale i właściwości lecznicze - zmniejszają ryzyko chorób serca, odchudzają, chronią przed rakiem.
- To owoc sezonowy, po który warto sięgać właśnie o tej porze roku. Wtedy jest najzdrowszy - przypomina dietetyk Paulina Jamrozik z poradni dietetycznej Medis w Chrzanowie.
Truskawki polecane są osobom dbającym o zgrabną sylwetkę. Są niskokaloryczne. Jedna 100-gramowa porcja to, jak wylicza Paulina Jamrozik, około 25 kcal. Zawierają także niewiele cukru. Ich spożywanie wpływa na zahamowanie wzrostu poziomu cukru we krwi. Owoce te należą do produktów silnie zasadotwórczych. Jedząc je, odkwaszamy organizm. Naukowcy donoszą również, że zmniejszają ryzyko zawału, a nawet chronią przed rakiem.
- Na pewno mają wiele właściwości leczniczych. Jednak musimy pamiętać, by nie przesadzić z ich jedzeniem, bo w nadmiarze nawet najzdrowszy owoc może zaszkodzić. Trzeba też pamiętać, że truskawki mają właściwości alergizujące. Po ich zjedzeniu niektórzy mogą się uskarżać na bóle brzucha czy wysypkę - podkreśla nasz ekspert.
Anna Jarguz
Przełom nr 23 (1247) 8.6.2016