Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Kapuśniaczki

01.06.2016 12:21 | 0 komentarzy | 2 368 odsłony | red

KUCHNIA PRZEŁOMU. Wielu z nas zdarzyło się kupić w sklepie gotowe paszteciki do barszczu. Ich smak potrafi czasem zaskoczyć. I to wcale nie pozytywnie. Tymczasem można je wykonać samemu w domu. Ich przygotowanie jest banalnie proste.

0
Kapuśniaczki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy:

na kapuśniaczki
2 ciasta francuskie
kilogram kiszonej kapusty
pół kilograma pieczarek
4 cebule
jajko
sól, pieprz, kminek

na barszcz
litr zakwasu z buraków
4 litry wody
2 kilogramy buraków
2 cebule
pietruszkę, marchew, seler, kawałek pora
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
sok z cytryny

Przygotowanie
Zaczynam od barszczu. Warzywa obieram. Cebulę podsmażam. Buraki kroję na plastry, pozostałe warzywa na większe kawałki. Zalewam wodą, dodaję przyprawy i gotuję przez około 1,5 godziny. Odcedzam. Dodaję zakwas z buraków. Jeśli zupa jest za mało wyrazista, dodaję sok z cytryny.

Teraz farsz. Na patelni podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję pokrojone pieczarki i na koniec kapustę kiszoną. Duszę przez około godzinę. Doprawiam do smaku. Ciasto francuskie rozwałkowuję. Następnie delikatnie nożem dzielę je na trzy części (nie przecinam). Ta środkowa powinna liczyć około 10 cm. Na tym środkowym fragmencie układam farsz. Pozostawione po bokach części przecinam w poprzek, by powstały liczące około 1,5 cm paski. Następnie zakładam jeden an drugi, zasłaniając farsz. Całość smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję kminkiem. Piekę około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Kroję na kawałki. W przepisie podaję dwa ciasta francuskie. Kapuśniaczki tak szybko znikają, że lepiej od razu przygotować ich więcej.
Anna Jarguz
Przełom nr 21 (1245) 24.5.2016