Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Niezastąpione mleko

01.06.2016 12:20 | 0 komentarzy | 1 832 odsłona | red

Produkty mleczne dostarczają wiele wapnia. Dlatego nie warto z nich rezygnować. Dotyczy to zwłaszcza dzieci i młodzieży.

0
Niezastąpione mleko
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Do 30. roku życia człowiek buduje masę kostną. Do tego potrzebne są wystarczające ilości wapnia. Po tym okresie także trzeba dbać o to, by uzupełniać ubytki masy kostnej. Najważniejsze jest wyrobienie w dzieciach odpowiednich nawyków. Im wyższą będą miały szczytową masę kostną, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że w przyszłości zachorują na osteoporozę. Wapń jest ponadto konieczny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego. Ma też znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi.

Najskuteczniej można dostarczyć wapń do organizmu spożywając produkty mleczne. Do 9. roku życia każde dziecko potrzebuje 1000 mg wapnia dziennie. Po tym okresie zapotrzebowanie wzrasta o jedną trzecią i wynosi 1300 mg.

- Tymczasem badania dowodzą, że dzieci dostarczają do organizmu za mało wapnia. Dlatego dużą rolę w wyeliminowaniu niedoborów odgrywają rodzice i szkoła - stwierdziła dietetyk Aleksandra Cichocka podczas spotkania z dyrektorami szkół z powiatu chrzanowskiego, zorganizowanego z inicjatywy Stowarzyszenia Pomocy Szkole.

Warto pamiętać, że mleko, niezależnie od ilości tłuszczu, zawiera taką samą ilość wapnia. Jak dużo i jakich produktów mlecznych trzeba spożywać, by wypełnić normy?

- Dla dzieci do 9 lat wystarczą dwie szklanki mleka, jogurtu, kefiru lub maślanki, porcja białego sera i dwa plasterki żółtego sera dziennie. Od czwartej klasy szkoły podstawowej wzwyż warto pić już trzy szklanki mleka - podpowiada Aleksandra Cichocka.

Oprócz tego produkty mleczne są bardzo dobrym źródłem witamin B2 i B12.
- Rodzice, których dzieci są uczulone na mleko krowie i piją kozie, powinni porozmawiać z lekarzem na temat ewentualnej suplementacji witamin, których jest w takim mleku mniej - radzi Aleksandra Cichocka.

Najlepiej spożywać mleko i jego przetwory o niskiej zawartości tłuszczu, z mała ilością cukru.
(MOR)
Przełom nr 21 (1245) 24.5.2016