Porady
Niezastąpione mleko
Produkty mleczne dostarczają wiele wapnia. Dlatego nie warto z nich rezygnować. Dotyczy to zwłaszcza dzieci i młodzieży.
![Niezastąpione mleko](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2016/06/01/18709_1464776401_33492600.jpg)
Do 30. roku życia człowiek buduje masę kostną. Do tego potrzebne są wystarczające ilości wapnia. Po tym okresie także trzeba dbać o to, by uzupełniać ubytki masy kostnej. Najważniejsze jest wyrobienie w dzieciach odpowiednich nawyków. Im wyższą będą miały szczytową masę kostną, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że w przyszłości zachorują na osteoporozę. Wapń jest ponadto konieczny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego. Ma też znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi.
Najskuteczniej można dostarczyć wapń do organizmu spożywając produkty mleczne. Do 9. roku życia każde dziecko potrzebuje 1000 mg wapnia dziennie. Po tym okresie zapotrzebowanie wzrasta o jedną trzecią i wynosi 1300 mg.
- Tymczasem badania dowodzą, że dzieci dostarczają do organizmu za mało wapnia. Dlatego dużą rolę w wyeliminowaniu niedoborów odgrywają rodzice i szkoła - stwierdziła dietetyk Aleksandra Cichocka podczas spotkania z dyrektorami szkół z powiatu chrzanowskiego, zorganizowanego z inicjatywy Stowarzyszenia Pomocy Szkole.
Warto pamiętać, że mleko, niezależnie od ilości tłuszczu, zawiera taką samą ilość wapnia. Jak dużo i jakich produktów mlecznych trzeba spożywać, by wypełnić normy?
- Dla dzieci do 9 lat wystarczą dwie szklanki mleka, jogurtu, kefiru lub maślanki, porcja białego sera i dwa plasterki żółtego sera dziennie. Od czwartej klasy szkoły podstawowej wzwyż warto pić już trzy szklanki mleka - podpowiada Aleksandra Cichocka.
Oprócz tego produkty mleczne są bardzo dobrym źródłem witamin B2 i B12.
- Rodzice, których dzieci są uczulone na mleko krowie i piją kozie, powinni porozmawiać z lekarzem na temat ewentualnej suplementacji witamin, których jest w takim mleku mniej - radzi Aleksandra Cichocka.
Najlepiej spożywać mleko i jego przetwory o niskiej zawartości tłuszczu, z mała ilością cukru.
(MOR)
Przełom nr 21 (1245) 24.5.2016